Schoonhouden van de zee en duinen

Wij van de Week van de Zee zien het landschap rondom het strand en duinen ieder jaar verslechteren. Plastic afval dat door bezoekers niet wordt weggegooid. Mensen die in verboden gebieden verblijven. Dit baart ons zorgen, daarom willen wij jullie met dit artikel op de hoogte stellen van de plasticsoep die op dit moment in de oceaan drijft.

Waar hoopt al dit plastic zich voornamelijk op? Ten eerste bij havens en baaien bij grote steden. Plekken waar de rivier zich uitmondt in zee. industrieƫn die aan zee liggen en bij plekken waar verschillende oceaan stromingen bij elkaar komen.

Plastic soep is nu de grootste bedrijging voor onze oceaanen, miljoenen mensen zijn dagelijks afhankelijk van de gezondheid van onze oceaanen het is dan ook van essentieel belang dat dit goed wordt onderhouden. Gelukkig wordt er wel al veel gedaan om onze oceaanen schoon te maken. Zo is er de Nederlandse Boyan Slat die de plastic soep wilt gaan opruimen doormiddel van de door hem bedachte opruimsytemen. Aan het systeem van Boyat zitten 2 grote armen die worden geplaatst in een V opstelling de stroming zorgt er dan voor dat het plastic kan worden ingezameld. De systemen van Boyat worden geplaatst op de 5 plekken waar zich het meeste afval bevindt. Het avontuur van Boyat en zijn systeem begint tussen Hawaii en Californiƫ.

Ook in Nederland zijn we bezig om de plastic rommel van onze stranden te weren. Zo zijn er talloze acties om gezamenlijk het plastic te verwijderen, de Nederlandse webshop tuinenvijverdirect.nl verkoper van vijverfolie draagt hier ook aan bij.  In Nederland ligt er op iedere 100 meter gemiddeld 400 afval items, rede genoeg om hier wat aan te veranderen.

Zelf baart ons al de berichtgeving rond de staat van de oceanen en het Nederlandse duin klimaat erg zorgen. Wij hopen erop dat volgende generaties nog jarenlang van het Nederlandse strand kunnen genieten, zonder plastic afval dat overal rondzwerft.