Onderwater filmen

Fotograferen en filmen bovenwater is leuk, maar wat dacht je van onderwater! Tijdens onze jaarlijkse evenementen filmen wij natuurlijk ook altijd onderwater. Zelf hebben wij gemerkt dat dit nog knap lastig kan zijn, daarom willen wij je wat tips geven zodat ook jij zometeen onderwater kan filmen tijdens een duik trip!

Tip 1

Het aanschaffen van de juiste camera is natuurlijk enorm belangrijk. Je kan ervoor kiezen om je huidige spiegelreflex camera te voorzien van een waterdichte behuizing of om een echte onderwater te kopen. Het nadeel van de onderwatercamera is dat deze niet geschikt is voor gebruik boven water. Let wel op dat je let op de diepte die de camera aan kan, niet iedere behuizing kan 20 a 30 meter diepte aan.

Tip 2

Wacht niet te lang met de foto totdat je het perfecte plaatje ziet. Onderwater heb je niet veel tijd om jezelf zo op te stellen tot je een perfect beeld hebt. Wat wel kan helpen is om een serie van foto’s te maken, zo zal er altijd wel iets tussen zitten waar jij tevreden mee bent. 

Tip 3

Vele spiegelreflex camera’s hebben de mogelijkheid om je foto’s op twee manieren om te slaan, de meest gebruikte is .JPG (of JPEG) maar jouw spiegelreflex camera kan waarschijnlijk ook gebruik maken van RAW, dit is een techniek die ook vaak wordt gebruikt in ip camera's dit bestandstype is te vergelijken met wat we vroeger negatief noemde. RAW slaat bestanden op als ‘ruwe data’ Maak je fotos in RAW in plaats van JPEG als je camera hiervoor geschikt is. Als je je foto’s wilt na bewerken kan je ze namelijk nog goed aanpassen, zoals de belichting of witbalans

Tip 4

Hoe helderder je water hoe scherper de foto! Zorg ervoor dat je in ondiep water zwemt in plaats van loopt, hiermee voorkom je dat zand van de bodem opstuift. Natuurlijk kan de helderheid van het water ook variëren, het ondiepe deel van een klein meertje zal aan het eind van de dag troebeler zijn dan ‘s ochtends. Voor duikers met zwemflippers is het aan te raden om niet te dicht bij de grond te flipperen ook hierdoor stuift het zand omhoog en zal het beeld troebel worden.